Artikelen - interviews

Knipsel

Inhoud van deze pagina:
   Artikel uit Happinez
   Workshop  stoelmassage
   Een artikel met de ervaring van een cursist
   Artikel uit het Eindhovens Dagblad
   Artikel uit de Kempener Koerier

ARTIKEL 
Blad:  Happinez     
Omschrijving:  Rebalancing: Ruimte scheppen

WORKSHOP STOELMASSAGE
Nek & schouder stoelmassage met Rebalancing-technieken

Momenteel is er geen datum gepland, als je interesse hebt kun je altijd contact  met me opnemen.
Op een gewone stoel leer je iemand een ontspannende nek/schouder massage te geven.

Iedereen kan intuïtief aanraken en masseren. Wil je goed leren masseren en vertrouwen krijgen in wat je doet, dan is het prettig om een goede basiskennis te hebben van technieken. Het is een heel fysieke, langzame en intensieve massage, die veel aandacht schenkt aan de manier van aanraken. Je leert niet allen zachte vormen maar ook diep in de spieren en weefsels te masseren en de gewrichten te ontspannen. Deze massagevorm is zowel voor de gever als ontvanger ontspannend.

De kosten zijn (rond de) €25,- inclusief olie, lesmateriaal en een kopje koffie of thee.
Loszittende kleding is belangrijk.

De workshop wordt gegeven door Emilliën Blaauw, Rebalancer® met een eigen praktijk.

Opgeven voor deze avond kan bij:
Emilliën Blaauw
Zie Contact

ARTIKEL 
Een ervaring van een cursist.

Mijn naam is Engeline van Leeuwen, en ik wil jullie iets vertellen over de Basis Massage Cursus die ik heb gevolgd.

Wat mij bij de advertentie al aansprak was het feit dat er een goede basiskennis van de massagetechnieken werd aangeboden waarbij direct al sprake was van een balans tussen lichaam en geest. Een mens bestaat nu eenmaal uit beiden. Mijn eigen gezin heeft het altijd druk, net als vele mensen in deze tijd, en zijn zeer gevoelig voor alle impulsen die ze dagelijks opdoen in hun drukke leventje. Het beetje kneed en masseer werk wat ik tot nu toe kon doen voldeed niet aan mijn/hun verwachtingen.

Na inmiddels elf lessen te hebben gevolgd is mij wel duidelijk geworden dat het kunnen ontvangen van een massage alsook het kunnen geven beide even belangrijk zijn. Een cursusochtend stond garant voor een aangename les duidelijk uitgelegd zowel in theorie als in praktijk, en daarop volgend voor de cursisten een oefening in het ontvangen en geven van een massage.
Een les over het achterbeen geeft je het vermoeden dat je vanochtend snel klaar bent. Maar na uitleg over de anatomie, met name de werking van de beenderen en spieren laat je deze gedachten al snel varen. Het mooie van een massage aan de rugzijde is het veilige gevoel wat je hebt.

Voor een massage aan bijvoorbeeld de nek en hoofd heb je een groot aantal grepen die je kunt volgen. Geleerd werd vooral dat rustig werken belangrijker is dan alle handelingen in de juiste volgorde te doen. Wat mij opviel tijdens deze les was dat je -omdat je met je gezicht naar boven gericht bent- je moeilijker kunt overgeven aan je masseur. Je bent ook sneller in de verleiding om met de ander te gaan praten.

Alle geleerde massages zijn heerlijk geweest zowel om te ontvangen als om te geven.
Ook voor mij als cursist is het een weldaad om gemasseerd te worden in een ontspannen omgeving door iemand die met respect en liefde hun nieuw verworven kennis met aandacht en plezier met je wilt delen.
Mijn gezin heeft inmiddels al van vele massages mogen genieten, en de vraag of ik ze wil masseren komt steeds vaker voor. Mijn eerste stap naar een goede massage geven is gezet, en ik geniet er zelf met volle teugen van.
Wanneer er een vervolgcursus wordt gegeven, ben ik zeker van plan deze ook weer te gaan volgen.

ARTIKEL 
Krant:  Eindhovens Dagblad     
Publicatiedatum:  28/06/2006     
Omschrijving:  Van denken naar voelen 

VAN DENKEN NAAR VOELEN
Met spieren stretchen en ademhalingstechnieken weer je balans in het leven terug vinden. Tijdens een Rebalancing-behandeling komen verschillende disciplines aan bod die je bewust maken van de verbinding tussen hoofd en lijf.
Door Anke Langelaan

Het doet in eerste instantie denken aan yoga, maar het is Rebalancing. Het is bovendien een stuk minder zwaar, want de stretching gebeurt door middel van een aangename massage. Lekker liggen en ontspannen ademhalen dus? Nee, er komt meer bij kijken, blijkt uit de uitleg van Emilliën Blaauw uit Valkenswaard en Trees Muijlaert uit Eindhoven, beiden sinds vijf jaar opgeleid tot rebalancer.

De enige twee in Noord-Brabant overigens. De vergelijking met yoga is volgens hen niet helemaal misplaatst, want daar worden wel elementen aan ontleend. “En ook aan andere, uiteenlopende disciplines”, aldus Muijlaert. Zo noemt ze bijvoorbeeld de Cranio Sacraal therapie, een kalmering van het zenuwstelsel op meditatieve wijze. Maar ook Tragering (gewrichtsontspanning), Feldenkrais (‘bewustwording door beweging’), Rolfing (verbetering van de lichaamstructuur), Bio-energetica (ademhalings- en houdingsoefeningen) en meditatie kunnen aan bod komen tijdens een Rebalancebehandeling.

Op welke disciplines de nadruk komt te liggen tijdens een Rebalancebehandeling, hangt helemaal af van de specialisaties van de rebalancer en de klachten en wensen van de cliënt. Dat geldt ook voor het aantal behandelingen dat nodig is, vertelt Blaauw. “De een heeft genoeg aan een sessie per drie maanden, een ander komt liever een jaar lang twee keer per week. Daar is eigenlijk niets over te zeggen.” Belangrijk is ook de counseltechniek, waarbij de rebalancer voor (door middel van een bodyreading en intakegesprek) en tijdens de massage voortdurend inspeelt op het gevoel van de cliënt. Muijlaert: “Zelfonderzoek noemen wij het. Een gesprekstechniek waarbij de cliënt de richting bepaalt. Ik vraag dan wat iemand voelt, waarom hij of zij denkt dat-ie dat zo voelt, waar dat weer vandaan komt, enzovoort.

Essentieel daarbij is dat de cliënt weet dat niets hoeft te veranderen, het mag zijn zoals het is. Dat gevoel van bevrijding is ook de kracht van Rebalancing.” Lastige plekken Door middel van die gesprekstechniek ‘leert’ de rebalancer als het ware de ‘lastige plekken’ in het lichaam van de cliënt te vinden. “En daar blijf je vervolgens langer bij tijdens de massage, totdat uiteindelijk de moeilijkheid daar opgelost is”, aldus Blaauw.

De Rebalancingmassage bestaat met name uit langzame bewegingen en heeft meer diepgang dan ‘gewone’ ontspanningsmassages. Met behulp van de ademhalings-technieken zucht je jezelf als het ware door de pijnlijke momenten heen. Een sessie duurt anderhalf uur. Mensen kloppen vooral met burn-out-, slaap-, angst- of stressklachten bij Blaauw en Muijlaert aan. “Ook heb ik ooit een cliënt gehad met een zeldzame spierziekte, die met reguliere medische behandelingen niet verder kwam”, weet Muijlaert nog. “Dan probeer je via Rebalancingsessies het psychische effect daarvan aan te pakken.” Zij en Blaauw benadrukken wel dat iemand met specifieke lichamelijk klachten, zoals een hernia, niet snel voor Rebalancing in aanmerking komt. “Dan doe je misschien meer kwaad dan goed. Zo iemand sturen we ook meteen door naar een huisarts of fysiotherapeut. We leren tijdens de opleiding wat we wel en niet mogen doen.”

De essentie van Rebalancing is vooral dat je ‘van denken naar voelen gaat’, zo vatten Blaauw en Muijlaert het samen. “Je hoofd en lichaam zijn complementair, dus je zorgen uiten zich ook in lichamelijke klachten. Wie onzeker is, trekt bijvoorbeeld vaak zijn rug krom. Door Rebalancing word je je bewust van wat jij met jouw leven doet en wat jouw leven met jou doet. Je lijden verdwijnt daardoor niet, maar je kunt het uiteindelijk wel beter dragen.

Oorsprong
De basisgedachte van Rebalancing werd voor het eerst geformuleerd door Wilhelm Reich (1897 – 1957), die verkeerde in de kringen rond Freud. Hij schreef over ‘karakterpantsers in het lichaam’; het spierstelsel dat mentale en emotionele functies en disfuncties uitdrukt.Na hem volgden andere aanverwante theorieën en technieken, zoals bio-energetica en Feldenkrais. Onder begeleiding van de Indiase guru Osho (Bhagwan) werden alle technieken uiteindelijk bij elkaar gebracht om in 1975 uiteindelijk tot Rebalancing te leiden. Vijftien jaar geleden deed de behandelwijze zijn intrede in Nederland.

Wie gaat dat betalen  (let op: artikel is van 28/06/2006)
Een rebalancingsessie duurt anderhalf uur en kost 65 euro. Als de rebalancer aangesloten is bij de Vereniging Rebalancing Nederland (VRN), zoals Emilliën Blaauw en Trees Muijlaert, kan het zijn dat de behandeling (gedeeltelijk) vergoed wordt via de aanvullende verzekering.Dat hangt af van afspraken die de zorgverzekeraar heeft gemaakt met overkoepelende organisaties, zoals bijvoorbeeld de VRN. Die afspraken baseren zorgverzekeraars op onderzoeken van de Consumentenbond naar die organisaties (bijvoorbeeld of ze een klachtenregeling en officieel behandelplan hebben of aan nascholing doen) en de vraag van hun klanten naar de betreffende behandeling. Als Rebalancing vergoed wordt, ligt het aan de aanvullende verzekering of dat geheel of gedeeltelijk is. Ook hanteren de meeste zorgverzekeraars een jaarlijks maximumbedrag waarvoor alternatieve geneeswijzen (want daar valt Rebalancing onder) gedeclareerd kunnen worden. Een belrondje langs de grotere zorgverzekeraars (VGZ, CZ en Zilveren Kruis-Achmea) leert dat van hen alleen CZ de Rebalancing vergoedt.

Noot: Inmiddels verzekert Achmea afhankelijk van het soort pakket Rebalancing-sessies.

ARTIKEL 
Krant:  Kempener Koerier     
Publicatiedatum:  04/04/2007     
Omschrijving:   Rebalancing voor meer inzicht, evenwicht en energie.

REBALANCING VOOR MEER INZICHT, EVENWICHT EN ENERGIE
In de snelle en veeleisende tijd waarin we tegenwoordig nu eenmaal leven, ervaren veel mensen de druk van buitenaf als belastend. Te veel druk kan er voor zorgen dat we het evenwicht tussen ons lichaam en onze geest kwijtraken. Simpel gezegd, we zitten niet meer lekker in ons vel en ervaren allerlei pijntjes en ongemakken. Belangrijk is om dit snel te onderkennen en actie te ondernemen. Rebalancing is wellicht voor u de methode die voor bevrijding zorgt.
Door Helmie Meijeren.

Emilliën Blaauw begon in 2005 haar praktijk voor Rebalancing® nadat zij ruim dertig jaar in de gezondheidszorg gewerkt had. Door haar werk als verpleegkundige en later als manager heeft ze veel mensenkennis opgedaan. Dat kwam tijdens de driejarige HBO beroepsopleiding tot Rebalancer goed van pas. Maar ook nu nog merkt zij dagelijks in haar werk dat haar achtergrond een solide basis vormt voor wat zij voor mensen kan betekenen.

De behandelmethode bij Rebalancing is aanraking door middel van diepe en zachte massages waarbij gelet wordt op de juiste manier van ademhalen dit zorgt ervoor dat je gaat voelen wat je bezighoudt. Als Rebalancer zoekt je in het lichaam waar spanning en ontspanning zit afhankelijk van het levensverhaal en de ervaringen van de cliënt.

Emilliën: ‘Mensen die voortdurend rugpijn, hoofdpijn hebben, slecht slapen, piekeren en zich zorgen maken kunnen echt geholpen worden. Ook degene met allerlei pijntjes of een algeheel gevoel van malaise vallen daaronder. Het hoeft niet altijd meteen de meest zware problematiek te zijn, maar de meeste laten het wel zo ver komen en het is soms jammer dat mensen zo lang wachten, want je kan er echt veel eerder vanaf komen. Ook ernstig zieken kunnen verlichting vinden.’

Belangrijk is dat mensen leren bij hun gevoel te blijven en er niet bij weg te gaan. Steeds maar verdriet of woede wegduwen omdat het negatieve emoties zijn is ook niet goed. Dat slaat uiteindelijk toch naar binnen en geeft spanning in het lichaam. Emilliën:’Zonder zweverig te zijn is de behandeling eigenlijk heel praktisch gericht op het in evenwicht brengen van lichaam en geest. Het van denken naar voelen naar zijn.’

Voor meer info zie: www.blaauwrebalancing.nl

De praktijk van Emilliën is aangesloten bij de VNT (Vereniging Natuurgeneeskundige Therapeuten) en afhankelijk van de voorwaarden van uw zorgverzekeraar worden de kosten voor de sessies (1½ uur) vergoed.

Emilliën Blaauw Praktijk voor Rebalancing® Lichaamsbewustwording, Hazestraat 70, Valkenswaard Telefoon: 040-7508196